Lahjaideoita retkeilijälle

Sisältää mainoslinkkejä, postauksessa esiintyvät tuotteet merkitty mainoslinkki *merkillä.

Isänpäivä lähestyy ja olen joka vuosi yhtä myöhässä lahjan suhteen, usein pelkästään siksi, etten ole kerta kaikkiaan keksinyt mitään sopivaa lahjaa. Viime vuonna annoin aineettoman lahjan. Annoin lahjaksi käriste paketin ja ilmoitin että lähdettäisiin retkelle lähimetsään. Niin meillä lopulta oli aivan ihana isänpäivä, yhdessäoloa retkeillen koko perheen kanssa, mikäs sen parempaa! Yhdessä vietetty aika ja muistaminen on tärkeintä, ei se materia. En ole tänäkään vuonna yhtään aiemmin liikenteessä lahjan suhteen, vaikka kirjoitin jo alkuvuodesta muistutuksen kalenteriin isänpäivästä. Mielestäni sopiva budjetti isänpäivälahjaan on noin 20-50 euroa ja usein riittää lasten itse tekemä lahja. Tärkeintä ei ole se hinta, vaan lahjan ajatus. Mielessä kävi kuitenkin viime vuoden aineeton lahja yhdessä retkeillen ja ajattelin sen ympärille antaa vinkkejä tarpeellisista retkeilyvarusteista, jotka me ollaan koettu hyviksi. Lahjaideat sopivat hyvin retkeilystä kiinnostuneille, isän- tai äitienpäivälahjaksi, syntymäpäivälahjaksi tai vaikka joululahjaksi.  

Lähiretkellä


Luonnon kolme elementtiä: Vesi, tuli, ilma

*Nalgenen juomapullot ovat meillä olleet todella paljon käytössä enkä vaihtaisi niitä pois. Nalgenen pullot on todella tykätyt, meillä on niitä jopa 4 kpl. Ne on monikäyttöiset ja käteviä 1-litran pulloja. Niillä on helppo mitata oikea määrä vettä, on niin leveä suuaukko että koirakin voisi tarvittaessa pullosta juoda. Pullo on BPA-vapaa eikä korkki tipu, se on helppo täyttää, kestää sekä kuumaa että kylmää. Enempää en osaa juomapullolta edes toivoa, mukana roikkuu joka retkellä. 


*Kupilka tulukset lähtevät aina mukaan, vaikka usein yritän kevytretkeilijänä jättää ne pois. Mies aina naureskelee, että "eihän nämä nyt mitään paina". Se on kyllä totta, että ne on hyvä olla mukana hätävarana, jos tulitikut ovat jostain syystä kastuneet tai unohtuneet kotiin. Näillä saa tehtyä kaikissa olosuhteissa tulet ja ovat tärkeä apuväline myös hätätilanteissa.

*Kevyt ilmatäytteinen makuualusta on kyllä aivan ihana lisävaruste, ei ole paluuta enää pelkkiin solumuovipatjoihin. Hyvän ilmatäytteisen patjan päällä nukkuu yön todella hyvin! Ilmatäytteiset patjat on kyllä ollu tarpeelliset kun ollaan nukuttu teltassa useita öitä peräkkäin. Tämä patja painaa vain 575 grammaa.
*Omaa aikaa riippumatossa? Tätä meillä ei vielä ole, mutta riippumatto on ollut todella monta vuotta haaveissa! Hyvän lahjan suhteen ajattelisin, että se olisi sellainen minkä tahtoisi itsekin saada. 

*Kirjat toimivat aina!

Moni retkeilykirja ei taivu ääni eikä e-kirjoiksi niiden karttojen ja kuvien vuoksi. Siksi niitä on edelleen kiva lukea oikeista kirjoista ja retkeilykirjat ovatkin omasta mielestäni tosi hyvin toteutettuja ja inspiroivia. Alan kirjallisuutta löytyy tosi monipuolisesti ja tässä muutamia kivoja ehdotuksia:

Tunturivaellus kirja löytyy meidänkin kirjahyllystä ja on kyllä kattava ja monipuolinen kirja retkeilijälle. Paljon käytännöllisiä vinkkejä, kuinka valmistella vaellukselle ja kuinka toimia poikkeavissa tilanteissa. 

Entä jos kirjan kylkeen antaisi vielä kartan vaikka vinkkinä seuraavasta retkikohteesta? Jos lahjan saaja saisikin jotakin vielä suurempaa, eli elämyksen?

*Calazon retkikartat ovat omia suosikkeja, kestävät vettä eivätkä repeydy. Paljon helpompaa suunnitella ennakkoon reittiä kunnon kartan kanssa. 

Nuotiolle

Ei nokipannukahvia ilman *kahvipannua. Monet nuotiokahvit olemme nauttineet trangian omalla kahvipannulla, mutta jos ei omista trangiaa ja haluaa lähteä lähilaavulle retkelle, on erillinen nuotiopannu siihen hyvä.

Retkeilijän kahvimylly löytyi lopulta XXL:stä. Sitä etsittiin pitkään, sillä mies halusi retkillä mieluiten tehdä nokipannukahvit tuoreista kahvipavuista ja sillä saa kätevästi myllättyä pavut leirissä. Ostimme yhdeltä Lapin reissulta nahkaisen kahvipussin, joten tämä combo on ollut tosi kiva! Ja mukaan tottakai myös kahvipapuja! 

*Perinteinen kuksa on kaunis lahja, mutta tykkään itse nykyään enemmän kupilkasta ja juuri *kupilka lahjasetti on mielestäni käytännöllinen syvemmällä lautasella ja lusikka/haarukka yhdistelmällä. Olemme tykänneet kupilkan tuotteista tosi paljon, ne on hienoja, kestäviä ja kotimaisia. Unohdin tänä kesänä oman kupilkani Ranualla leikkipuistoon, joten nyt olen kokonaan ilman retkikuppia.


*Nuotioruokaa kirja on yksi esimerkki siitä, kuinka monipuolisesti voi retkillä oikeasti tehdä ruokaa. Aiheesta löytyy monta eri kirjaa ja on innokkaalle ruoanlaittajalle kiva "aluevaltaus", kun saa luonnossa valmistaa kunnon ruokia. Hyviä vaihtoehtoja on myös vaellusruokaa, herkutellen luonnossa, viiden tähden vaellus ja kuivaa ruokaa kirjat. 

Hyvät retkeilyvaatteet

*VAI-KO pipon nimi juontaa juurensa siihen, kun VAI-KOn kehittäjät olivat pipo kaupoilla ja aina miettivät, valitsisiko tämän vaiko tuon.VAI-KO pipo on ajaton ja tehty merinovillasta. Tämän nähdessään ei tarvitse enää miettiä sitä toista vaihtoehtoa, ainakin valikoimasta löytyy jokaiselle juuri itselle sopiva pipo. Kun kerran hankkii hyvän pipon, ei sen käytöstä haluaisi millään luopua. Oman Fjällrävenin pipon kutistin pesussa, joten hankintalistalla on uusi retkeilyyn sopiva pipo ja tästä VAI-KOn tyylistä pidän. 
*Merinovillaiset alushousut 2-pack, tällaisia olen katsellut joka ikinen vuosi miehelle joululahjaksi, enkä ole aiemmin raaskinut ostaa. Ne on kuitenkin sellaiset jotka haluan ennen pitkään itsellenikin hankkia, sillä luotan siihen, että ovat retkeillessä mukavat jalassa.

*Pitkähihainen hiking merinovillapaita on kyllä aivan paras aluspaita retkeilyyn, ei tarvitse tämän hankinnan jälkeen enää miettiä, minkä paidan laittaisi retkeillessä päälle. Toimii kaikissa olosuhteissa, lämmittää kylmällä ja viilentää lämpimällä, ei kutita ja mukava pitää päällä. Vaikka hankintahinta saattaa kirpaista, niin on kyllä hintansa arvoinen ja tulee varmasti otettua mukaan jokaiselle retkelle. Laatuun kannattaa panostaa, ollaan tykätty.

Kevyt untuvatakki XXL:stä on myös ollut todella tarpeellinen niin arjessa kuin retkillä taukotakkina. Mies ei aluksi innostunut tämänkaltaisesta takista, mutta kun sai sellaisen joululahjaksi niin on kyllä ollut kovassa käytössä. Valitettavasti pilasin tämänkin takin pesussa, joten uudelle olisi taas tarvetta.
 
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua lahjapohdinnoissa! En halua hankkia itselleni enkä antaa muille sellaista tarpeetonta, mille ei välttämättä tulisi käyttöä. Suurin osa näistä ylläolevista tuotteista on meidän retkillä olleet pelkästään tarpeellisia, poislukien kirjat jotka vain kuuluvat siihen fiilistelyyn ja joita on aina kiva selata ja oppia uutta! Taidanpas nyt sittenkin tietää, mitä tänä isänpäivänä hankin lahjaksi.

Kommentit

 1. Kivoja vinkkejä!

  Olen silti sitä mieltä, että nuo "aineettomat" lahjat ovat niitä tärkeimpiä. Yhdessäolo on parasta, mitä voi tarjota. Mutta itsekin kyllä "liputan" noiden Nalgenen pullojen puolesta, ovat säännöllisessä käytössä myös meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Oon vuosikausia ottanut 3-4 kertaa vuodessa kirppispöydän, koska haluan tavaroista vaan eroon. Ahdistun siitä ajatuksesta, kuinka paljon esim. joulunaikaan ostetaan hirvittävän määrän lahjoja, eikä kukaan oikeasti tarvitse mitään. Turhauttavaa! Siksi aineettomat lahjat on hyviä ja usein mieleen jääviä ja erilaisia. Koitin tähän kerätä itse hyväksi todettuja ja sellaista tarpeellista, mitä joka tapauksessa saattaa retkeilijä tarvita.

   Poista
 2. Riippumatto olisi kiva, mutta aineettomat lahjat ovat myös huippuja. Kumppanille tulee usein hankittua matkoja, niin pääsee itsekin samalla reissuun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkalahjat on aivan parhaita! Ja se on kyllä aivan totta, että antamalla toiselle lahjaksi reissun, pääsee itekin samalla :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit