Täydellinen kesäpäivä Pietarsaaressa

Pietarsaari on sopivan pieni kaupunki, joka sijaitsee länsirannikolla Kokkolan eteläpuolella. Olen käynyt kaupungissa lukuisia kertoja ja joka kerta ajanut erään paikan ohi, jossa en kuitenkaan ole vielä käynyt. Kyseinen paikka on Aspegrenin puutarha. 

Lähden aamulla lasten kanssa ajamaan kohti Pietarsaarea ja olemme perillä jo ennen klo 10. Suutaamme suoraan Aspegrenin puutarhaan, sää on aurinkoinen ja lämmin. Puutarha sijaitsee aivan Pietarsaaren keskustan tuntumassa, se on perustettu 1700-luvulla ja on siten Suomen vanhimpia pappilaputarhoja. Pihapiirissä on kivinavetta, jossa on kotiseutumuseo sekä Rosenlundin pappila, joka toimii myös lounas ja tilausravintolana. Sisäänpääsymaksua ei ole, vaan alueella on vapaa oleskelu sallittu klo 6-22 välisenä aikana.Ohitamme kivimuurit ja astumme portista sisään puutarhaan. Ompa kaunis paikka! Puutarhassa on eri osia, mm. iso puutarha, talvipuutarha, ruusupuutarha, jopa raamatun puutarha jossa esillä raamatussa mainittuja kasveja, löytyy vanhoja lääkinnällisiä yrttejä ja kasveja, on kukkia, marjoja ja maustekasveja. 

Kävelemme hissukseen ja vain katselemme. En edes tiedä mitä nämä kaikki kasvit ja kukat ovat, mutten ajattele sitä, ihailen vain. Puutarhan keskellä on soma vanha huvimaja, täällä tuoksuu niin hyvälle!


Rosenlundin pappilassa on lounasta klo 11 alkaen, mutta lähdemme keskustaan päin lounaalle. Jätämme auton vielä Rosenlundin parkkipaikalle ja kävelemme Pietarsaaren keskustaan. Ohitamme vesitornin, joka on tytön mielestä koko päivän siistein juttu. Suuntaamme kävelykadulle, jonka ympäristössä on useita ravintoloita ja kahviloita. Paikallisen Korv Göransin sijaan menemme FIIKA Caféhen.

Pietarsaaren keskusta on pieni ja tunnelmallinen. Tuntuu siltä, kuin olisin ulkomailla tai vähintään lomalla, vaikka olen vain päiväretkellä kotoa käsin. Istun kahviloissa enimmäkseen vain ulkomailla, joten siitä se fiilis kumpuaa (pitäisi käydä useammin, jopa omassa kotikaupungissa!). FIIKAssa on houkuttelevan näköisiä piirakoita, salaatteja ja leivoksia. Nautimme herkullisen lounaan FIIKAn terassilla paikallisen paahtimon Roger's kahvin kera, nam! Lounaan jälkeen on tietysti jätskin vuoro ja haemme vastapäisestä SIAn kioskista jäätelöt. Olen saman viikon aikana syönyt jo kolmesti SIAn jäätelöä ja se on lumonnut minut täysin! En tiennyt, että Suomesta saa niin hyviä jäätelöpalloja ja vielä niin suuria, tästä lähtien suosin todellakin SIAn jääteökioskeja. 

SIAn jäätelöpallo

Keskustan kävelykatu

Kävelemme takaisin autolle ja ajamme n. vartin ajomatkan päässä olevalle Fäbodan ranta-alueelle. Täällä on ruuhkaa ja parkkipaikat ovat heinäkuisena kesäpäivänä lähes täynnä. Auton jätämme kahvilan lähettyville, jonka edustalla on vessat ja esteetön luontopolku. Luontopolku lähtee kahvilalta eikä ole pitkä, vain 170 metriä, mutta tälläkin kertaa tarpeellinen, sillä olen matkassa lastenrattailla. 

Kävelemme kallioiden keskellä ja mieleeni tulee vahvasti Hanko, tämä on kuin Pohjanmaan versio Hangon rantakallioista ja rannoista uimakoppeineen. Ihana paikka! Olen käynyt Fäbodassa aiemminkin, mutta siitä on jo vierähtynyt vuosia, en muistanut että täällä on näin kaunista. 


Fäbodassa on useita rantoja, on kahvituvan viereinen ranta, Lillsand ja patikointimatkan päässä Storsand (joka on eri kuin Munsalan Storsand - joka on myös ihana paikka). Rannalle pääsee esteetöntä reittiä pitkin, joskin ei ihan rantaviivalle asti, siksi jätän rattaat levennykselle. Reitti jatkuisi vielä eteenpäin ja mietin, että kuinkahan pitkälle se mahtaisi jatkua. En nyt lähde lasten kanssa seuraamaan sitä, vaan suuntaamme uimaan. Ranta on sopivan matala, juuri sopiva pienille lapsille. Rannalla tuulee sen verran, että helteinen päivä ei tunnu niin kuumalta. 

Uimisen jälkeen lähdemme kotiin päin. Käyn vielä katsomassa Lillsandin, siellä on leirintäalue ja Fäbodan alueelta lähtee 33 km verran eri pituisia patikointireittejä. Mieleeni tulee heti, että tänne on ehdottomasti tultava uudestaan ihan ajan kanssa ja yöpyä yön yli leirintäalueella. Viettää kesäpäivää rannalla ja patikoida. Maasto on täällä aivan upeaa, kuivaa mäntymetsää, kallioita, hiekkaa ja merta.Ajan kotiin ja olen tyytyväinen Pietarsaari päivään lasten kanssa, mitä muuta olisimme voineet enää toivoa? Hieno sää, hyvää ruokaa, jäätelöä, uimista ja kauniita kesäisiä kukkia! Tulemme vielä takaisin, ehkä jopa tämän kesänä aikana. Fäbodan lähellä sijaitsee oma suosikkimuseoni arktinen museo Nanoq. Olen sielläkin käynyt useamman kerran, mutta puolisoni ei, joten sekin on yksi syy miksi tänne haluan kovasti vielä palata koko perheen kanssa. Jos tulet ensimmäistä kertaa Pietarsaareen, kannattaa käydä myös Uudessakaarlepyyssä ja ajaa 7-sillan reittiä pitkin Kokkolaan.

Vi ses!

Kommentit

  1. Kerran olen käynyt Pietarsaaressa ja samalla reissulla tuli käytyä myös Kokkolassa, Uuskaarlepyy on käymättä. Aspegrenin puutarha on vielä käymättä, pitääkin ottaa se vierailukohteeksi seuraavalla vierailukäynnillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on sen verran lähekkäin kaikki, niin kannattaa ainakin ajaa läpi jos ei muuta :) Uusikaarlepyykin on pieni kaupunki, jossa mm. Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit