Kotiseutuni Vaasa, mitä täällä on?

Olen useamman vuoden jo leikkinyt sillä ajatuksella, että olisi hauska katsoa omaa kotiseutua turistin silmin. Mitä tällä seudulla on oikein tarjota? Sain itseäni niskasta kiinni, kun tartuin viinilaakson viemää blogin haasteeseen ja päätin kertoa omat suosikit omalta kotiseudultani Vaasasta, tässä ne ovat:


Raippaluodon silta

Vaasan kyljessä, Mustasaaressa sijaitsee toistaiseksi Suomen pisin silta. Raippaluodon silta on ehdottomasti oma henkilökohtainen ykkösnähtävyys tällä seudulla. Raippaluodon silta on 1045 metriä pitkä ja yhdistää mannermaan Raippaluodon saaristoon, mikä on hyvin kaunista seutua pienine kalastajakylineen. Raippaluodon sillan puoleisessa päädyssä toimii Berny's ravintola ja Vaasan puoleisen sillan juurelta saa ostettua tuoretta kalaa. Silta itsessään on mielestäni varsin hieno, sillalla on usein kalastajia.
Merenkurkku

Jos Raippaluodon siltaa lähtee katsomaan, kannattaa ehdottomasti tutustua myös Raippaluodon saaristoon. Siellä sijaitsee toinen suosikkini Björköbyn Svedjehamn, mistä löytyy vanha suolaamo ja lintutorni josta aukeaa näköalat UNESCOn maailmanperintökohteeseen, moreeninselänteelle. Tämä paikka on Suomen ainoa luonnon UNESCOn maailmanperintökohde. Täällä se the juttu on siis maankohoaminen. Samaiselta paikalta lähtee vajaan 4 km pituinen Bodvattnet runt luontopolku. Samalla suunnalla sijaitsee myös kansainvälistä suosiota saanut Kalles Inn'n, jossa tarjolla lasi-iglu majoitusta kauniissa ja karussa saaristolaismaisemassa, jossa on myös pientä Lapin henkeä. Pihapiiristä löytyy myös kota ja savusauna. 

Vanhan Vaasan rauniot ja Mustasaaren kirkko

Vaasa on aikoinaan palanut ja koko kaupunki on sijainnut ennen eri paikassa kuin nykyään. Vanhaa Vaasaa voi käydä ihmettelemässä no, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Sieltä löytyy komeat kirkon rauniot ja talvisin samalla alueella toimii pulkkamäki. Vanhan Vaasan raunioilta lentokentän suuntaan jää vanha hovioikeus (valmistunut 1786), joka säilyi Vanhan Vaasan tulipalosta. Kun Vaasan keskusta tulipalon seurauksena siirrettiin lähemmäs merta, muutettiin hovioikeus kirkoksi. Kyseinen kirkko on itselleni henkilökohtaisesti erityinen ja on itsessään hyvin kaunis kirkko ympäröivällä puistolla. Vaasan keskusta

Mielestäni Vaasa pääsee parhaiten oikeuksiinsa Vaskiluodon sillalta päin katsottaessa. Matkan varrelle jää Hietasaaren ranta, pienvenesatamat ja Vaasan keskustan rannalla komeilee nykyinen Hovioikeuden rakennus sekä Vaasan vankila merinäköalalla. Rantaa pitkin on mukava kävellä ja sieltä löytyy esimerkiksi laivaravintola Faros, Vaasalaisten kesäterassi Strampen ja uusin tulokas sisäsataman terassi. Kaikki on mukavia paikkoja! Itse Vaasan keskusta on aika pieni ja keskittyy torin ympärille, sieltä löytyy mm. vapaudenpatsas ja vanha söpö kauppahalli. Vaasan ravintolamaailma ja Vaasa ylipäänsä on uudistunut lähivuosina merkittävästi hyvään suuntaan. Hyvää ruokaa saa esimerkiksi 1h + k ravintolasta. Keskustan ulkopuolelta löytyy myös tunnelmallinen, paikallinen panimoravintola Bock's.


Sisäsataman terassi


Söderfjärden & Stundars

Yksi vaihtoehto on lähteä Vaasasta Sundomin suuntaan. Matkan varrelle jää Öjenin luontopolku ja halutessaan voi pysähtyä pikkuisen laskettelukeskus Öjbergetin "huipulle", minkä näköalatornilta voi katsoa Söderfjärdenin meteoriihen suuntaan. Tänne nimittäin osui meteoriitti 520 miljoonaa vuotta sitten. Se on aika ainutlaatuinen paikka! Meteoriihi on myös tunnettu tuhansien lintujen lepäämispaikkana, etenkin kurkien. Itse Söderfjärdenillä ja sen näyttelyssä voi myös käydä, ettei tarvitse laskettelukeskuksen tornista vain sinne tähystellä. Täältä kun jatkaa matkaa vielä hieman eteenpäin niin voi pistäytyä vanhan ajan kotiseutumuseossa Stundarsissa Sulvalla.


Vaasan saaristo

Vaasa on merenrantakaupunki, meri on läsnä ja puhutaan, että kesäisin kaikki Vaasalaiset ovat saaristossa. Jos haluaa päästä Vaasan saaristoon, voi tutustua eri vaihtoehtoihin täältä. Merenkurkusta voi risteillä esimerkiksi Jannen saluunalle oluelle tai kuuluisalle lohikeitolle tai vaikka Valassaarille. Kuuluisa Strömsön huvila (ohjelman kuvauspaikka) sijaitsee myös Vaasan saaristossa, mutta mantereen puolella joten sinne pääsee helposti omalla autolla. Strömsössä on myös uimaranta, joten sinne voi jäädä hengailemaan ja katsomaan ohimeneviä veneitä. Muistattehan, että Vaasasta lähtee päivittäin myös Laiva Ruotsin Uumajaan? 


Lasten kanssa & Edvininpolku

Jos olet pienten lasten kanssa matkassa, löytyy Vaasasta myös mukavan kokoinen leikkipuisto, Laivapuisto Onkilahdesta. Mustasaaren puolella Botniahallin lähellä sijaitsee sisäleikkipuisto Swingeling, joka on paikallinen HopLop. Wasalandia on valitettavasti lakkautettu vuosia sitten, mutta Tropiclandia on vielä toiminnassa ja kesäisin siellä on ulkovesipuistokin. Mutta yksi hauska erikoisuus löytyy Asevelikylästä, nimittäin Edvininpolku. Kyseinen polku on edesmenneen Edvin Hevonkosken kädenjälkeä. Polun varrella on noin parisen sataa kierrätysmateriaaleista, puista ja metalleista tehtyjä hauskoja taideteoksia. Esimerkiksi iso kahvipannu, eläimiä, Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi! Osa taideteoksista liittyy historiaan, osa satuihin ja hyvin moni pelkkään omaperäiseen luovuuteen, täältä löytyy myös pieni korsukylä. Edvininpolku ei ole kovin pitkä, reippaasti kävellen sen saa käveltyä nopeammin mutta pienen lapsen tahtiin meillä meni noin tunti. Asevelikylän vierestä Purolasta, kyseisen reitin läheltä löytyy myös uusi, kiva leikkipuisto.
Maisemareitti, Kyrönjoki

Tämä on myös yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Jos aikataulut sallii, niin ehdotan Kyrönjoen vartta pitkin ajamista (valtatien sijaan - Jokivarsitie). Tämä siis, jos ajoreitti on Seinäjoen/Jyväskylän suuntaan. Reitti on mutkikas ja siksi etenkin motoristien suosiossa, se on kesällä hyvin kaunis reitti. Isossakyrössä sijaitsee todella kaunis vanha kivikirkko ja Kyrö Distillery, Ylistarossa eläinten vanhainkoti Wanha Markki. Pohjanmaalla kun ollaan, niin yksi elämys on vanhat pohjalaistalot ja ihan vain laakeat pellot, korkeuseroja kun täällä ei juurikaan ole.Tässäpä omat Vaasan seudun suosikit. Suurimmat ennakkoluulot Vaasaa kohtaan on se, että täällä puhutaan vain ruotsia. Itseasiassa, itsessään Vaasan kaupungissa on suomenkielisiä jopa noin 70 % ja hyvin moni Vaasalainen, ei puhu ruotsia! Mielikuva tulee ympäröivistä kunnista, jotka taas ovat enemmistöltä ruotsinkielisiä. Täällä on paljon ainutlaatuista ja kaunista, mihin paikallinen silmä on vain liian hyvin tottunut.OHJEET BLOGIHAASTEESEEN! Kerro omat vinkkisi blogipostauksen muodossa kotikaupungissasi vieraileville. Missä kannattaisi käydä, mitä kannattaisi nähdä tai missä syödä? Omat suosikkisihan voivat olla vaikka paikkoja joista muut eivät vielä tiedäkään! Blogihaasteeseen tartuin Viinilaaksonviemää blogista - 10 parasta paikkaa kokkolassa

Kommentit

 1. Svedjehamn oli kyllä mielenkiintoinen! Pari vuotta sitten kiipesin sinne näkötornille ja otin kuvat. Ajattelin tehdä saman tänä kesänä ja taas parin vuoden päästä ja tsekata näkyykö kuvissa jo maankohoamista. Meteoriihi pitäs käydä kans tsiigaamassa, se alue näyttää hienolta Google earthissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä kiva idea tuo kuvien ottaminen, toivottavasti niistä näkyis jo joitakin eroja sitten 6 vuoden ajalta! :) Tuo meteoriihi erottuu kyllä hyvin yläilmoista :)

   Poista
 2. Oi Vaasa! Vaasa on minulle ikuinen kesäkaupunki, koska muutin sinne pari vuotta sitten keskellä heinäkuun helteitä ja ensimmäiset mielikuvani kaupungista liittyvätkin siksi juuri saaristoristeilyihin, merenrantakävelyihin ja lounaisiin Strampenin terassilla. Pois muutinkin sitten keskellä loskaisinta joulukuuta :D Tämän listan kohteet ovat kaikki tuttuja, mutta täytyy myöntää, että esimerkiksi Edvininpolulla ei tullut koskaan käytyä, vaikka sen olemassaolosta tiesinkin. Ehkä otankin sen tämän kesän Vaasa-visiitillä yhdeksi kohteekseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hauska kuulla! Vaasahan on Suomen aurinkoisin kaupunki! :D Tuo on niin tyypillistä kesä Vaasaa, ranta ja Strampen, oi että! Kiva että on hyviä muistoja täältä :)

   Poista
 3. Vaasa on kiva kaupunki. Tuttuja paikkoja löytyi tästä postauksesta. Merenkurkun saaristoon olisi tarkoitus tänä kesänä tutustua paremmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tässä taisikin olla Vaasan parhaat palat ja Merenkurkun ulkosaaristo on iteltäkin vielä kokematta :)

   Poista
 4. Itsellä Vaasan postaus ajatuksen tasolla työn alla ja varsin samanlaisia kohteita tulossa myös turistin silmin. Söderfjärden & Stundars itselle uusia juttuja, seuraavalle reissulle ohjelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hei, se on tosi kiva kuulla miten toiset näkee tämän seudun ulkopuolisin silmin, koitan bongailla postauksen sitten kun saat sen kirjoitettua! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit