tiistai 21. elokuuta 2018

Lentäminen vauvan kanssa (alle 1-vuotiaan)

Olemme matkustaneet vauvavuotena junalla, bussilla, autolla, laivalla, metrolla ja lentokoneella. Lentäminen on ehkä automatkustamisen lisäksi aihe, jonka sujuvuutta monet vanhemmat miettivät. Kerron tässä omista kokemuksista lentämisestä alle vuoden ikäisen kanssa. Meidän lentomatkat ovat sujuneet paljon paremmin kuin esimerkiksi juna tai automatkat, lentäminen on kivaa!

Lentokentällä

Matkarattaat ja turvakaukalon saa kuljettaa ruumassa ilmaiseksi, vaikka matkustaisi vain käsimatkatavaroilla. Olen kerran vuokrannut turvakaukaloon Airshells suojapussin netin kautta ja noutanut sen Helsinki-Vantaan lentokentän pohjakerroksesta ennen turvatarkastusta, viikoksi se maksoi noin 15 euroa. Minusta se oli tärkeää ainakin suojata turvakaukalo, sillä se on nimenomaisesti turvavaruste joka tulee säilyä ehjänä, toki myös matka hankaloituu jos matkarattaat menevät rikki. Airshellsin saa myös matkarattaisiin, mutta useimmat lentoyhtiöt tarjoavat ilmaiseksi muovit ja niillä olen matkustanut, joskus myös ilman, eikä ole menneet rikki. Matkarattaat tulee viedä erikseen erikoismatkatavara tiskille ja kohteeseen laskeuduttuasi, löydät matkarattaat usein special bagage/oversize bagage hihnalta etkä välttämättä matkalaukkuhihnalta. Itse oltiin ensimmäisellä kerralla ihan pihalla, että missä ne rattaat oikein ovat. Muutamiin kohteisiin (esim Praha) ollaan saatu ottaa matkarattaat portille asti, Krakovassa jopa lentokoneen rappusille asti!


Helsinki-Vantaan lentokentällä on Family Gate, mikä tuntuu luksukselta. Se on erillinen turvatarkastus, johon lapsiperheet saavat mennä ja pääsevät sinne erillisestä portista, ei tarvitse jonottaa tavalliseen turvatarkastukseen. Talvella matkustin yksin ja käsissäni oli matkalaukku, vauva, kantoreppu (otettava pois turvatarkastuksessa), hoitolaukku, talvivaatteet ja vesipullo, siinä vaiheessa olin hyvin kiitollinen kun henkilökunta piti vauvaa sylissä, sillä aikaa kun sain tavarat kasaan. Joskus jouduin laskemaan vauvan sellaiseen tavaralaatikkoon hetkeksi, kun ei vain ollut käsiä vapaana. Jokin kantoreppu onkin hyvä olla mukana lentokentällä. Viimeksi lentokentällä kiinnitin huomiota, että siellä oli myös lastenrattaita turvatarkastuksen jälkeen, muistuttavat äkkiseltään laukkukärryjä joten siksi ne ovat aiemmin jääneet huomaamatta (ovat liian isoja vauvalle).

Lastenhoitohuone Prahan lentokentällä

Koska imetin, ei tarvinnut puoleen vuoteen raahata matkoille mukaan mitään vauvanruokia, olipas helppoa! Kun kiinteät aloitettiin, pakkasin niitä myös mukaan ja vaikka vauvanruoat sisältää nesteitä, niin ne saa viedä koneeseen. Usein saa tulkita, että lentoyhtiö sallii vain matkan ajan tarvittavat ruoat, eli lentomatkan vai matkan? Minulla on usein ollut koko loman vauvanruoat mukana käsimatkatavaroissa ja kaikki on mennyt läpi turvatarkastuksessa, myös vauvan vesipullon on saanut viedä turvatarkastuksen läpi, eli ei ole tarvinnut tyhjentää sitä ennen turvatarkastusta. Ruokien ei ole tarvinnut mahtua 1 litran pusseihin eikä niiden ole tarvinnut olla alle 100 ml, lastenruoat ovat olleet vain läpinäkyvässä tavallisessa pussissa. Pienemmillä lentokentillä ovat tarkistaneet lastenruoat manuaalisesti yksitellen ja siihen on kulunut aikaa, joten pieni "lapsi aikalisä" on muutenkin tarpeen lentokentällä monestakin syystä.

Family Gate

Joillakin lentokentillä on passintarkastusautomaatteja, jos vanhempi menee näistä lapsi sylissä läpi, jää lapsen boarding pass kuittaamatta. Näissä henkilökunta päästää yleensä vanhemman lapsen kanssa erillisestä portista ja kuittaa molempien boarding passit. Lähtöportilla usein myös lapsiperheet pääsevät ensimmäisenä koneeseen, se tuntuu erityiskohtelulta jonka otan nöyrästi vastaan, vaikka ihan hyvin voisin myös jonottaa. Minusta on kuitenkin ihanaa, että monella lentokentällä huomioidaan lapsiperheitä vaikka matkustaminen vaatii monesti veronsa ihan kaikilta.

Lentokoneessa

Vauvan kanssa joka ei ole vielä liiku, "syö ja nukkuu vain", on matkustaminen ollut todella helppoa! Hyvä kun on edes huomannut olevansa lentokoneessa. Olen usein kuullut vanhempien epäröivän vauvan kanssa lentämistä, ehkä siitä mielikuvasta että korviin sattuu. Jostain olen lukenut, että vauvoilla on pään aukile auki noin vuoteen asti eikä siksi pitäisi vielä ilmanpaine sattua korviin. Tähän tietoon olen luottanut enkä ole kertaakaan ottanut paineita siitä, että sattuisi. Imetin kuitenkin varmuuden vuoksi sekä nousun että laskun aikana, eikä sattunut korviin. Juuri vuoden tienoilla harottiin ensimmäistä kertaa hieman korvia laskun aikana, mutta ei suuremmin vielä valiteltu. Norwegianilla on uusi ohjeistus siitä, että lapsen tulee olla kasvot menosuuntaan sekä nousun että laskun aikana, mutta olen silti imettänyt jossain vaiheessa nousua.


Lennot ovat sujuneet hyvin yleensä joko seurustellen, syöden tai nukkuen. Me matkustettiin suht lyhyitä pätkiä (+2 h) vauvavuotena, mutta uskon että pitkät lennot olisi sujunut myös suht kivuttomasti, vauva kun on aika kevyt sylissä vielä tässä vaiheessa. Viihdykkeenä on riittänyt ihan yksinkertaiset asiat kuten korut, pahvimuki, lentokoneen lehti, muut matkustajat ja yleinen seurusteleminen. Itse lentomatkakin sujuu itseltä nopeammin, kun on koko ajan jotain tekemistä! Vaipanvaihdot lentokoneen hyvin ahtaassa vessassa, otetaan ajankulumisen kannalta ihan mielellään vastaan vaikka se vaipanvaihto on hankalaa kapealla, poikittaisella hoitopöydällä.

Itse bongasin jostain vinkin pukea vauvalle koneeseen sukkahousut ja sitä olen itsekin noudattanut, sillä kyykkiminen sukkia (tai muita pikkutavaroita) etsien ahtaissa penkkiriveissä ei ole hääviä. Me ollaan matkustettu pelkillä käsimatkatavaroilla, joten vaihtovaatteet ovat olleet automaattisesti mukana. Smoothiet ja pussiruoat ovat lennolla käteviä, kun niitä ei tarvitse lämmittää.


Ennen 1-vuotissyntymäpäiviä matkustin kahdestaan tytön kanssa Sarajevoon, kahden tunnin lento piti olla helppo nakki yksin matkustaen. Olin varautunut lyhyen lennon mukaisesti, mukana oli vain 2-3 kirjaa ja naposteltavaa. Lentomme lähtö myöhästyi 3 tuntia ja koko sen ajan istuimme lentokoneen sisällä. Se oli tietenkin yllättävä tilanne ja aloin jo ottamaan paineita, että miten saa viihdytettyä tyttöä sen odotusajan + varsinaisen lentomatkan päälle!

Lentokoneen viivästymisen syynä oli ylimääräinen laukku lentokoneessa. Olin lentokentällä tulostanut automaatista matkarattaisiin bagage viivakoodin ja tiputtanut ne erikoismatkatavaroihin. Aloin tietenkin jännittämään, että sotkivatko juuri minun matkarattaani nyt koko lennon, minulla kun ei ollut ruumaan meneviä laukkuja. Pelästyin että nämä rattaat ovat se ylimääräinen laukku jota ei näy missään lähtöselvityksessä. Saivat kuitenkin lopulta laukkusotkun selvitettyä (eikä minua syytetty mistään) ja pääsimme lentoon. Silloin vasta uskalsin ottaa esille lempikirjan, joka sisälsi 80 eri eläinkuvaa ja rusinapaketin. Rusinapaketti ei siis sisältynyt kirjan sisältöön. Ne olivat hyvää viihdykettä, jonka parissa tyttö viihtyi kauan. Meinasin lähtiessä pakata mukaan Ikeasta saatavat sorminuket, ne olisivat kyllä olleet kätevät lennolla! Tyttö oli onneksi hyväntuulinen sen 5 tuntia koneessa vaikka meikäläinen jännitti enemmän miten selvitä yksin tästä tilanteesta, kaikki meni kuitenkin hyvin!

Lentokoneen odotusaika kului lopulta päikkäreitä ottaessa, pussiruokia syöden, juoden, kirjoja selaten ja seurustellen. Kiitoradalla tapahtui koko ajan jotakin, koneita nousi ja laski, meni laukkukärryjä, busseja ja kaikennäköisiä vempaimia. Se taisi olla kovin mielenkiintoista ihmeteltävää! Tyttö onkin ollut hyvin kiinnostunut lentokoneista tämän jälkeen, jotain positiivista odottelustakin!

Samaisella matkalla oli paluumatkalla tiedossa myöhäinen iltalento, joten tilasin skybaby patjan.  Sen saa kätevästi vaikka laukun ulkopuolelle roikkumaan, joten hirveästi tilaa se ei vie eikä paljoa paina. Sitä voi käyttää vauvasta aina 2-vuotiaaksi asti ja sen voi kiinnittää turvavöihin kiinni niin, että itsellä on kädet vapaana. Huheijaa, se on aika mukava tunne ihan muutaman tunnin lennon aikanakin! Se ei kuitenkaan saa olla kiinni turvavöissä (Norwegianilla) nousun ja laskun aikana, joten itse käytin sitä ilman vöitä sylissäni vain keskellä lentoa. Se oli yksin matkustaessa kyllä vähän kömpelö, kun yritin lasta siihen asettaa makuulle. Seuraavalla kerralla en ottanutkaan sitä patjaa enää mukaan ja huomasin kaipaavani sitä; lapsi nukkui käsivarsillani, käsivarsi puutui enkä pystynyt tekemään paljoa lennolla yhdellä kädellä. Siksi se on niin kätevä kun saa kädet vapaaksi ja lapselle pehmeän alustan jossa nukkua.


Ja tiedättekö kuinka vakavia passintarkastajat usein ovat? Olin hyvin iloinen, kun Sarajevoon laskeutuessani vastassa olivat hymyilevät ja lasta lirkuttavat passintarkastajat, kaikki lapsiperheet päästettiin jopa ohi jonojen. Bosniassa arvostetaan paljon lapsia ja sen näki jopa lentokentällä.

Vauva-aika on meillä jo takanapäin ja taapero aika edessä, miehen sanoja lainaten "alkaa varmaan tämä lentäminen vaikeutumaan, kun ei nuku enää niin paljoa ja joutuu keksiä enemmän tekemistä". Kyllä siinä on täysi työ viihdyttää aktiivista taaperoa! Vielä oli helppoa vauvan kanssa lentäminen, kun riitti perustarpeiden tyydyttäminen (uni, ruoka). Mutta oma luottavainen asenne auttaa todella paljon (tiedän että toisia stressaa tosi paljon), ja kun itse on hyväntuulinen, nauttii lapsikin!

Suosittelen rohkeasti lentämään vauvan kanssa, omasta puolestani sanon että se oli helpompaa kuin kuvittelisi! Lentäminen kun on vielä lähes ilmaista alle 2-vuotiaiden kanssa, edellyttäen että istuvat vanhemman sylissä ja mitä nuorempi vauva, sitä vähemmän se painaa reisiä puuduksiin lennoilla, toisin kuin jo yli 10 kg painavat taaperot :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti